[API] [Isvu-koordinator] muke po isvu - obrada podataka

iandrun at pmfst.hr iandrun at pmfst.hr
Mon Nov 17 17:51:55 CET 2014


Poštovani,

opet ja , a svaki put kažem “neću više”.

Nemojte se ljutiti što mi tražimo podatke i nemojte spominjati promjene sustava, kad smo već tu ( a jesmo i to čvrsto) dajte da radimo na boljitku sustava sa obje strane. Ja sam već pisao o nekim nedostacima i želio bih što prije da se kroz REST Api omogući i upis, a ne samo dohvat. Meni je veliki problem što svaki put moram krenuti od početka (pozovi studente za akademsku godinu -> dohvati opće podatke -> dohvati upisne listove -> dohvati prijave ispita itd. itd….).

Puno jednostavnije (o brzini neću ni govoriti) bi bilo da nam dostavite izmijenjene podatke u prethodnom danu, a da ih mi prilagodimo našoj bazi. Ja ne znam( a neznanje je opasno, jer onda nagađamo i tada svašta pričamo) tko odlučuje kude ide REST Api, ali kad vidim da je izbačen “Novi Api” kojim upisujući 15 parametara dobijemo JMBAG studenta (ne sjećam se više koji je to Api, ali ga mogu pronaći lako), pa se pitam kome ovo treba i tko je to tražio, a drugi koji su potrebni stoje u redu čekanja. “Možda???” je golem posao napraviti ovo što tražim, ali dajte onda da definiramo koje su REST Api funkcionalnosti potrebne za većinu ustanova, kako bi svakodnevne poslove riješili kroz svoju aplikaciju i na kraju dana poslali u ISVU bazu.

Time bi izbjegli gubitak vremena u prijenosu podataka koji već postoje.

Nemojte samo reći da ni to ne možete, jer kad već nudite REST funkcionalnost, “Zašto nemaju prioritet u razvoju oba smjera podataka (upis<->čitanje)”. Rekli ste da slike studenata nećete pustiti u REST Api, jer je to velika količina podataka, a ja vas pitam koliko često je potrebno preuzeti sliku sa ISVU sustava. Pa onda napominjete da se mogu podaci preuzeti preko grida iz aplikacije. To znamo, ali nas “umoriše” te silne gimnastike, ajde malo tamo, ajde malo vamo rekli bi u onom vicu o Bosancu u njemačkoj(poanta je da Njemački nije težak jezik samo treba puno hodati).

Ne znam koliko ste Vi u životu bili “prva crta” između 2 sustava, ali vjerujte nije jednostavno. Moji iz uprave kažu za nas “da nećemo ništa da radimo i da napišemo već jednom taj mail ISVU-u i riješimo probleme i počnemo raditi”.


Vjerujte da sam se nagledao raznih aplikacija u životu, ali me iskustvo naučilo da nisu preživjeli oni koji nisu razmišljali o korisnicima. Ja vjerujem da na obje strane ima onih koji hoće raditi na boljitku, jer ovo nije ni moje na Vaše, već “Naše”.

Umorio sam se ne mogu više!


S poštovanjem,
Ivica Andrun

Sistem inženjer 

PMF Split

Pošiljatelj: Denis Kranjčec
Poslano: ‎ponedjeljak‎, ‎17‎. ‎studenog‎ ‎2014‎. ‎15‎:‎47
Primatelj: Gjuro Kladaric
Kopija: 'Prodekan za organizaciju', dboras at ffzg.hr, 'isvu-koordinator', dekan at ffzg.hr, 'Ivana Sudarevic', api at isvu.hr


Poštovani gospodine Kladarić,

 

kao što sam napisao u prethodnom mailu, korisno bi bilo da opišete konkretne potrebe koje imate kako bi mogli vidjeti koja su (dodatna) rješenja moguća.

 

Ne vidimo temelje za Vašu tvrdnju da Vam ne damo Vaše podatke jer su Vam i sustav i podaci dostupni 24/7. U prvom mailu je gđa. Sudarević navela kako je dobila XML sa svim podacima koji joj trebaju koristeći REST API. Podsjećamo i na Pravilnik kojim je predviđeno da se podacima pristupa isključivo kroz standardna programska sučelja u ISVU-u. Ne razumijemo zašto te dohvaćene podatke niste učitali u lokalnu bazu podataka i analizirali ih dalje prema Vašim potrebama?

 

REST API garantira minimalno 12 mjeseci nepromjenjivosti za resurse i njihove reprezentacije i to nakon što je neki resurs ili reprezentacija proglašena zastarjelom. Na taj način programska rješenja koje se temelje na ISVU REST API mogu biti dugoročno stabilna i ne zahtijevaju konstantno održavanje i razvoj (u tom dijelu programskog rješenja). Programska rješenja koja bi se temeljila na radu s „dump-om“ baze, ako tu mislite na sve tablice/relacije i podatke u njima, ne bi imala takvu garanciju nepromjenjivosti i bila bi neodrživa. ISVU se konstantno razvija što svakako obuhvaća promjene u relacijama. Ta neodrživost je glavni razlog zašto nema takvih primjera/rješenja u praksi.

 

Ponovno podsjećamo i da ISVU samostojeće (desktop) aplikacije imaju u svim prozorima s podacima u listi mogućnost spremanja (Ctrl-S, odnosno treći gumb u alatnoj traci) prikazanih podataka u tekstualnu datoteku, u CSV obliku spremnom za uvoz u baze podataka. Takav eksport podatka može bitno pomoći kod izrade takvih posebnih analiza i izvještaja. 

 

Mogu ponoviti naše preporuke da u slučajevima kada visoko učilište ima potrebu za posebnom analizom podataka u ISVU, koja nije već pripremljena, da se koristi Skladište podataka. Ukoliko to nije dovoljno, onda je preporuka da se koristi ISVU REST API za dohvat podataka potrebnih u analizi te da se ti podaci pohrane u lokalnu bazu podataka. Nakon što su podaci u lokalnoj bazi, analiza tih podataka može se obaviti koristeći SQL i ostale tehnologije za analizu podataka. Ne preporučamo korištenje Excela i ostalih tabličnih kalkulatora za te potrebe, barem dok se radi s većom količinom podataka.

 

I sami ste ranije naveli da smo više puta razgovarali o Vašem zahtjevu za „dump-om“ baze, a naš stav znate od početka i ponovili smo ga u jednom od prethodnih mailova. Niti ovdje ne vidim temelj za Vašu tvrdnju da nismo voljni razgovarati o rješenju. Ukoliko smatrate da uživo lakše opisali Vaše potrebe možemo dogovoriti termin za sastanak.

 

Ukoliko Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ne prihvaća našu argumentaciju molimo da, sukladno Pravilniku, pošalje službeni zahtjev za promjenom sustava koju ćemo proslijediti Vijeću ISVU.

 

Hvala i srdačan pozdrav,

Denis Kranjčec

 


-- 

Denis Kranjčec, predstojnik sektora

Sektor za informacijske sustave

 

 

Sveučilište u Zagrebu, Sveučilišni računski centar (Srce), www.srce.unizg.hr

e-mail: denis.kranjcec at srce.hr, tel. +385 1 616 5865, fax: +385 1 616 5867

 
From: Gjuro Kladaric [mailto:gjuro at ffzg.hr] 
Sent: Friday, November 14, 2014 2:28 PM
To: Denis Kranjčec
Cc: api at isvu.hr; 'isvu-koordinator'; dekan at ffzg.hr; 'Prodekan za organizaciju'; 'Ivana Sudarevic'; dboras at ffzg.hr
Subject: RE: [API] [Isvu-koordinator] muke po isvu - obada podataka

 

postovani gospodine kranjcec,

 

ispricavam se sto nisam ranije odgovorio na ovo pismo

 

naime, upravo smo prosli kroz postupak reakreditacije pa sam imao hitnijih duznosti

 

jedini problem koji ja ovdje vidim je da vi niste voljni razgovarati o rjesenju

 

mogucnosti koje nudite nisu (dovoljno dobro) rjesenje, a drugo dobro rjesenje ne nudite niti ste o njemu voljni razgovarati na nacin da ga zajedno potrazimo

 

a svi nasi podaci iz ISVU-a su nasi, mi imamo pravo na njih a vi nam ne date da ostvarimo to pravo

 

ne da niste u stanju nego ne date

 

i tu je kraj price

 

price o tome kako je nemoguce da se isvu sustav zaustavi od 02-03h ujutro jer postoji poslovna potreba da sustav bude aktivan 24/7 me ne impresioniraju - kad jednom objavite da sustav ne radi u neke nocne sate svi ce se tome prilagoditi bez ikakvih problema, jer stvarna poslovna potreba je upravo ovo sto mi trazimo

 

hvala, srdacno,

 

gjuro kladaric

 

voditelj sluzbe za informatiku

 

 

 

 

 
From: Denis Kranjčec [mailto:denis.kranjcec at srce.hr] 
Sent: Monday, November 3, 2014 12:41 PM
To: Gjuro Kladaric; 'Ivana Sudarevic'
Cc: api at isvu.hr; 'isvu-koordinator'
Subject: RE: [API] [Isvu-koordinator] muke po isvu - obada podataka

 

Poštovani,

 

Što se tiče konkretnih analiza za potrebe reakreditacije, do nas rijetko dolaze upiti za pomoć oko izrade analiza i izvještaja za te potrebe iako je većina visokih učilišta već prošla taj postupak. Mi nismo upoznati s analizama i izvještajima koja visoka učilišta rade u sklopu tog postupka i ne znamo koliko su te analize i izvještaji općeniti ili specifični za pojedino visoko učilište.

 

Ukoliko vam možemo nekako konkretno pomoći, a da to nije "dump baze", javite nam što vam konkretno treba pa ćemo vidjeti što i do kada možemo odraditi.

 

Koliko smo upoznati, praksa je, a i naša preporuka, da u slučajevima kada visoko učilište ima potrebu za posebnom analizom podataka u ISVU, koja nije već pripremljena, da se koristi Skladište podataka. Ukoliko to nije dovoljno, onda je preporuka da se koristi ISVU REST API za dohvat podataka potrebnih u analizi te da se ti podaci pohrane u lokalnu bazu podataka. Nakon što su podaci u lokalnoj bazi, analiza tih podataka može se obaviti koristeći SQL i ostale tehnologije za analizu podataka. Ne preporučamo korištenje Excela i ostalih tabličnih kalkulatora za te potrebe, barem dok se radi s većom količinom podataka.

 

Vezano za probleme nekonzistentnosti podataka zbog različitog vremena dohvata podataka napominjemo da svaka akcija/dohvat podataka traje neko vrijeme i da se u sljedećem trenutku ti podaci mogu promijeniti. Isti problem postoji bez obzira na tehnologiju dohvata podataka (SQL, REST API, eksport iz aplikacija, ...). Za to je jedino "rješenje" da se svi ostali korisnici isključe s baze dok traju ti dohvati. Takvo rješenje je po nama apsolutno neprihvatljivo, a vjerujemo da velika većina od više od 160.000 korisnika ISVU isto misli jer sustav koriste 24 sata, 7 dana u tjednu.

 

Redovita izrada kopija podataka iz ISVU na razini pojedinog visokog učilišta, a trenutno ih imamo 106 koja su implementirala ISVU, bi bilo krajnje neuobičajeno rješenje, a smatramo da bi u praksi bilo neupotrebljivo zbog složenosti sustava te kontinuiranog razvoja koje obuhvaća i promjene na podatkovnoj razini. Ne znamo za niti jedan primjer takve prakse za sustave koji su usporedivi s ISVU (a niti za manje sustave). Da dobijete osjećaj o složenosti ISVU, trenutno baza podataka ima nešto manje od 1.050 tablica.

 

Podsjećamo da je ISVU REST API namijenjen programskom korištenju ISVU za rad s podacima u ISVU. Taj rad s podacima u ISVU se uobičajeno odnosi na rad s konkretnim podacima kao npr. dohvati popis studenata na studiju pa zatim za svakog studenta dohvati sumarne podatke, a nije namijenjen rad sa "svim" podacima odjednom kao npr. "dohvati sve(?) podatke o studentima na zadanom studiju" i sl.

 

Podsjećamo i da ISVU samostojeće (desktop) aplikacije imaju u svim prozorima s podacima u listi mogućnost spremanja (Ctrl-S, odnosno treći gumb u alatnoj traci) prikazanih podataka u tekstualnu datoteku, u CSV obliku spremnom za uvoz u baze podataka. Takav eksport podatka može bitno pomoći kod izrade takvih posebnih analiza i izvještaja. Primjera radi, za eksport 343.000 zapisa o ispitima dobije se datoteka velika 37 MB.

 

Srdačan pozdrav,

Denis Kranjčec

 


-- 

Denis Kranjčec, predstojnik sektora

Sektor za informacijske sustave

 

 

Sveučilište u Zagrebu, Sveučilišni računski centar (Srce), www.srce.unizg.hr

e-mail: denis.kranjcec at srce.hr, tel. +385 1 616 5865, fax: +385 1 616 5867

 
From: api [mailto:api-bounces at isvu.hr] On Behalf Of Gjuro Kladaric
Sent: Monday, November 03, 2014 10:45 AM
To: 'Marko Ivančić'
Cc: api at isvu.hr; 'isvu-koordinator'; 'Ivana Sudarevic'
Subject: Re: [API] [Isvu-koordinator] muke po isvu - obada podataka

 

heh, naravno da je isvu rest api divan u odnosu na stanje kad nema nicega, slazem se

 

naravno, ne postoji ni potreba da se svi sloze s tim :-)

 

no, neprimjenjiv je za neke stvari, medju inima za ovo sto je bilo opisano

 

razumio bih ja to "to se tako bas i ne radi" kad bi isvu tim imao neko rjesenje o tome kako se to radi

 

a ne samo da nema nego ni ne zeli razgovarati o alternativama

 

dobavljanje podataka satima i danima, nekonzistentnih, nije to sto nam rjesava problem i nije to kako se to radi

 

nema pomoci od otvorenog softvera, kolaboracije i slicnih zvaka...  

 

rest api je prespor za svaku ozbiljniju namjenu

 

i ne daje sve podatke

 

i ne daje informacije o tome sto se promijenilo cak ni u onome sto daje

 

prema tome - neadekvatan za vece namjene

 

a podaci su nasi i treba nam ih staviti na raspolaganje, odmah i kompletno

 

halo, ljudi dragi, pa razgovaramo o dumpu nekoliko desetaka tablica iz relacijske baze - zar je potrebno pokretati vjersku raspravu o tome?

 

srdacno,

 

gjuro kladaric

 

ffzg.hr

 

 

 
From: Marko Ivančić [mailto:ivancic at sfzg.hr] 
Sent: Monday, November 3, 2014 9:23 AM
To: Gjuro Kladaric
Cc: Ivana Sudarevic; api at isvu.hr; isvu-koordinator
Subject: Re: [API] [Isvu-koordinator] muke po isvu - obada podataka

 Hm... ne mogu se složiti da je REST API smiješan... Dapače, kad se sjetim kako FER nije dao niti pomisliti na otvaranje ISVUa - REST API je "puna šaka brade". Stvar je lijepo dokumentirana, a vjerujem da će otvaranjem novih resursa biti i još funkcionalnija. 


Vjerujem da ISVU tim ima dobre razloge zašto ne reagira na dump baze, a možda je jedan od njih i onaj "to se tako baš i ne radi...". 


Zato postoje APIji, izvještajni sustavi... Možda bi i meni pisanje SQL upita bilo lakše, ali rađe bih podržao dodatan napor da se popravi/poboljša izvještajni sustav i API. U biti, možda pisanje SQL upita i nebi bilo lakše, jer je veliko pitanje i kako izgleda ISVU baza... Vjerojatno ima stotine, ako ne i tisuće tablica i mislim da bi se dobro namučili razumjeti na koji način su podaci povezani (u biti - to govorim u svoje ime, ne želim nikoga podcjenjivati).


 


Fora je u tome što postoje ljudi koji uspješno koriste API. Vjerojatno je već dosta fakulteta napravilo skripte koje generiraju izvještaje, a koji sada možda baš i vama trebaju... Ja bih rađe pozvao sve koji uspješno rade sa APIjem da podijele svoja iskustva i svoj kod svima na korištenje, po otvorenoj licenci. Znam da je to mala utopija, ali možda ima hrabrih i buntovnih :)... Možda pomoću alata za kolaboraciju, možda preko wikija, možda preko repozitorija, možda nekako drugačije, ne znam... Počevši od primjera same organizacije koda, primjera spajanja na REST API, pravilnog korištenja, kombiniranja resursa, pa i samih funkcionalnih izvještaja i slično. Ako bi netko započeo, netko drugi bi mogao doprinijeti sa nekim svojim izvještajem i slično. Kod bi trebalo dobro dokumentirati, da ga svi mogu razumijeti (tako da i učilištima koja nisu informatička, kao što je Nenad napomenuo, možda bude malo lakše)... Možda bi SRCE to podržalo, možda i po onoj svojoj inicijativi za otvorenim pristupom znanju, obrazovnim sadržajima ili kako se već zove. Možda, možda bi se iz toga mogla izroditi funkcionalna aplikacija na kojoj bi radilo više ljudi. Sada je svatko prepušten sebi. U vremenima kada se novčani resursi fakultetima krešu (pa i SRCEu), možda je to jedan od načina da si sami pomognemo...


 


Lp


 


2014-11-01 15:37 GMT+01:00 Gjuro Kladaric <gjuro at ffzg.hr>:


pozdrav,

hvala na suosjecanju

podaci su se promijenili naprosto zato sto je skup podataka u ISVU-u ziva stvar i mijenja se iz
minute u minutu, vec kako neki student nesto polozi, pa se to odnosi i na prosjeke nekih studenata
koji su upisali studij ili pojedini kolegij nekih prijasnjih godina (ovisno o zahtjevu za
informacijom uprave)

uzmes podatke u ponedjeljak, pa onda u srijedu, i ta dva skupa podataka pokusavas spojiti po nekom
zajednickom podatku i - svari su gotovo iste, ali se se malcice promijenile (na pola milijuna
kolegija promjena ima par desetaka ili par stotina)...  i kako ces ona pomiriti te nejednake
skupove podataka?

sumnjam da se pronaci neko rjesenje jer isvu ekipa ne zeli razgovarati ni o cemu osim o smijesnom
pikanju podataka kroz rest api

a jedino suvislo rjesenje je u ponoc zaustaviti sve i napraviti sliku baze u tom trenutku pa onda
te podatke koristiti kao konzistentan skup podataka, natocen u neku neprodukcijsku, readonly bazu
koju onda mozemo napadati sikvelom kako bog zapovijeda i cemu milijuni redaka onda nisu problem
niti traju vise od par sekundi

dakle, dump baze u nekom konzistentnom trenutku (naravno, svakome njegov
zbog-privatnosti-podataka-obranicen podskup od svih podataka u ISVU bazi) i onda koristenje po
zelji

to sto nasa uprava zeli je rjesivo, iako cesto trazi vremena i truda, ali to sto ISVU ekipa ne
zeli razgovarati o tome - to me vise boli :-)

i - nerjesivo je...

srdacno,

gjuro kladaric

voditelj informatike

ffzg.hr


> Bok,
>
> javljam se Ä isto zato jer smo i mi na StomatoloĹĄkom fakultetu u Zg takoÄ er
> u postupku reakreditacije. Mi imamo puno manje studenata (650 do 700), pa
> nekakvi naĹĄi veÄ i ISVU upiti traju maksimalno pola sata... No, ono ĹĄto mi
> je zapelo za oko u tvom tekstu (pardon ako sam krivo razumio) - naknandno
> ste skuĹžili da je doĹĄlo do promjena u ocjenama i upisanim predmetima sada u
> roku jednog dana - za neke proĹĄle ak. god? Mi za akreditaciju takoÄ er
> radimo nad zadnjih pet ak. godina (zakljuÄ no sa 2013./14. ak. god.) i nebi
> mi palo napamet da provjerim dali je nekom studentu dodan neki predmet ili
> ocjena za proĹĄlu ak. god., i to sada u 2014./15. ak. god. u roku jednog
> dana... U principu ne znam kako vi inaÄ e radite ili kako se na drugim
> fakultetima radi (mislim na upise u novu ak. god.), ali sada je veÄ 11.
> mjesec i mi smatramo da je naĹĄe stanje sa svim proĹĄlim ak. god. - Ä isto.
>
> No, u principu razumijem ĹĄto ste htjeli reÄ i - htjeli biste imati spreman
> upit, ne zamarajuÄ i se pitanjem dali je neĹĄto mijenjano. Ja na SFZG ne mogu
> reÄ i da mi treba dump baze, ali moĹžda bi drugaÄ ije razmiĹĄljao da imamo
> toliko studenata kao i vi, ne znam...
> SuosjeÄ am za vaĹĄe probleme i nadam se da Ä ete uskoro pronaÄ i rjeĹĄenje! Znam
> da se muÄ ite i da uprava misli da je to sve jednostavno...>
> Lp
>
> Marko
>
> 2014-10-31 15:05 GMT+01:00 Ivana Sudarevic <isudarev at ffzg.hr>:
>
>> pozdrav svima,
>>
>>
>>
>> filozofski fakultet u zagrebu trenutno prolazi postupak reakreditacije
>> koji provodi agencija za znanost i visoko obrazovanje te se spremamo
>> primiti strucno povjerenstvo
>>
>>
>>
>> njih, izmedju ostaloga, zanimaju podaci o studijima i studentima za prvih
>> pet generacija bolonjskih studija (osvojene bodove po nekim kriterijima za
>> pojedinu generaciju studenata, prosjek na studiju i sl.) sto se vodi u ISVU
>>
>>
>>
>> buduci da studente u ISVU ne vodimo od 2005/06. nego tek od 2007/08.,
>> odlucili smo obraditi podatke za sve generacije od 2007/08. do 2013/14. te
>> ih prezentirati povjerenstvu
>>
>>
>>
>> ovu smo obradu vec radili prije par mjeseci (i tada nam je trebalo dva
>> tjedna da iznjedrimo konacne tablice), ali kako je posjet povjerenstva
>> odgodjen i umjesto u srpnju dogodit ce se u studenome, Uprava je pozeljela
>> da osvjezimo podatke te da povjerenstvu predocimo i pomake koji su se
>> dogodili s tim podacima u zadnjih nekoliko mjeseci
>>
>>
>>
>> dakle, tijekom prvog postupka obrade tih podataka iz ISVU-a nisam
>> metodicki biljezila postupak, ali sada jesam pa imam zelju i potrebu da
>> svima prikazem s kakvim smo se problemima susreli
>>
>>
>>
>> nadam se da cu ponukati sve koji se prepoznaju u tim mukama da podupru nas
>> zahtjev centru potpore da nama (ali i svima kojima to treba) omoguce 'dump
>> baze'
>>
>>
>>
>>
>>
>> za obradu su mi bili potrebni sljedeci podaci:
>>
>>
>>

>> ¡     sifra upisnog lista ILI jmbag/paralelni studij/akademska godina
>>
>> ¡     akademska godina upisa na studij
>>
>> ¡     upisani ESS
>>
>> ¡     predmeti na ESS
>>
>> ¡     ECTS predmeta
>>
>> ¡     status predmeta
>>
>> ¡     ocjene
>>
>> ¡     osvojeni ECTS na ESS
>>
>> ¡     ulazi li predmet u prosjek>>
>>
>>
>> to je u brojkama: nesto preko 9000 studenata i preko 30 000 upisnih listova
>>
>>
>>
>> podatke sam odlucila preuzeti preko REST APIja jer za toliku kolicinu
>> podataka ne postoji dobar nacin preuzimanja iz aplikacije
>>
>>
>>
>> izrada izvjestaja iz aplikacije traje satima zbog cega najcesce pukne veza
>> s bazom
>>
>>
>>
>> mamila me pomisao da pokusam smanjiti opseg izvjestaja iz aplikacije tako
>> da umjesto xml-a odaberem excel ravni izvjestaj koji dopusta selekciju
>> podataka pa bih mogla preuzeti samo one podatke koji mi iz pojedinog
>> prozora trebaju
>>
>> medjutim, i takav izvjestaj 'pukne' jer je preogroman - naprosto zbog
>> velikog broja studenata i kolegija - te se javlja poruka da izvjestaj
>> prelazi maksimalan broj redaka koji je dopusten u excelu (cca. 65500)
>>
>>
>>
>> naravno, sjetila sam se i skladista podataka, ali to vec dugo uopce ne
>> koristimo jer radi samo u internet exploreru i daje mogucnost pregleda
>> tablice s max. 5000 redaka
>>
>>
>>
>> isprva mi se cinilo najbolje da preko REST APIja uzmem izvjetaj o
>> detaljnim upisnim listovima (prije toga, naravno, studente upisane u gore
>> navedene akademske godine pa za te jmbag-e upisne listove da bih dosla do
>> sifri upisnih listova za koje zelim detaljne podatke...) i dopunim ga
>> podacima iz izvjestaja o ispitima te izvjestaja o priznatim ispitima
>>
>>
>>
>> no, kada sam nakon 4 sata preko REST APIja dobila XML s detaljnim upisnim
>> listovima, to je bio dokument tezak preko 300 MB i sa stotinama tisuca
>> redaka u excelu te ga ni s novim racunalom s vrlo dobrim performansama (ako
>> inzistirate: i7-4770 @3.40GHz, 4 GB RAM, win8.1 x64, ) nisam mogla
>> obradjivati - jedva da se i otvorio
>>
>>
>>
>> shvatila sam da nema teoretske sanse da taj ogromenski izvjestaj uparim s
>> jos dva takva pa sam krenula traziti drugo rjesenje
>>
>>
>>
>> jedini izvjestaj za koji znam da sadrzi sve podatke koje trebam (i naravno
>> hrpetinu drugih koje ne trebam, ali izvjestaj ne mogu filtrirati), a
>> dostupan je preko REST APIja, jest onaj o sumarnim podacima za studenta
>>
>>
>>
>> i tako sam preko REST APIja za 'samo' 2 sata dobila XML dokument sa 'svim
>> sto mi treba'
>>
>>
>>
>> taj je XML bio tezak gotovo 500 MB, i imao je 11 milijuna redaka (a excel
>> gotovo 500 000 redaka)
>>
>>
>>
>> ni s njim nisam mogla nista suvislo raditi u excelu :(
>>
>>
>>
>> no, uz pomoc prirucno izradjenog programa ucitali smo tih 11 milijuna redaka XML-a u cjelini i
>> onda smo nacinili dokument koji je bio oko 10% velicine izvornog XML dokumenta jer smo:
>>
>> -  izbacili sve suvisne podatke
>>
>> -  preimenovali sve duge nazive elemenata i atributa u krace
>>
>> -  ispeglali (ucinili 'plosnatim' [flat]) XML tako da sve jednokratne elemente prebacimo u
>> atribute viseg elementa u hiijerarhiji) pa tako smanjili broj linija XML-a i postigli da se
>> cijeli predmet prikaze jednim XML elementom u jednoj liniji
>>
>>
>>
>> takav je dokument bilo moguce ucitati u excel, ali je broj linija (polozenih i nepolozenih
>> predmeta) i dalje bio isti - nesto ispod pola milijuna
>>
>>
>>
>> i - i dalje je bilo neupotrebljivo sporo
>>
>>
>>
>> buduci da se preko REST APIja u sumarnim podacima ne daje podatak o
>> ukupnom broju osvojenih ects bodova, to je prvo sto sam morala napraviti u
>> excelu i tada sam uocila da studenti imaju previse ects bodova na studiju
>>
>>
>>
>> analizom podataka utvrdila sam da izvjestaj iz REST APIja za dvopredmetne
>> studnete duplira podatke o predmetima za oba elementa strukture studija!
>>
>>
>>
>> razlika izmedju izvjestaja o sumarnim podacima iz aplikacije i REST APIja
>> je u tome sto (izmedju ostaloga) izvjestaj iz REST APIja kod dvopredmetnih
>> studenata daje odvojene podatke za svaki ESS, dok izvjestaj preko
>> aplikacije to ne daje
>>
>>
>>
>> medjutim, u izvjestaju iz REST APIja predmeti nisu razdvojeni po ESS nego
>> su, dakle, svi predmeti popisani i na jednom i na drugom ESS, a osvojeni
>> ECTS bodovi se zbrajaju dva puta
>>
>>
>>
>> sve je skupa trajalo cetiri dana - razmatranje problematike na koji nacin
>> uzeti podatke iz ISVU-a, koji mi izvjestaj treba, uzimanje izvjestaja,
>> pokusaj rada s dokumentima koje sam dobila i pokusaj obrade - i na kraju
>> nemam nista
>>
>>
>>
>> i dalje imam dva izvjestaja iz kojih moram, uz pomoc informaticara,
>> pokusati doci do desetak podataka koji mi zapravo trebaju - da bih uopce
>> pocela raditi obradu i prikaz podataka za reakreditaciju
>>
>>
>>
>> za one koji su procitali sve do ovdje, evo i kako je epopeja zavrsila -
>> kombiniranjem tri 'plosnata', obradjena i 'osakacena' XML -a u excelu sam
>> dobila konacni dokument s 9 stupaca i oko 230 000 redaka...e s tim se vec
>> daju raditi daljnje obrade i izvuci nekakav tablicni prikaz :)
>>
>>
>>
>> e da, bilo je jos nesto veselo - kada sam napokon dobila podatke koje mi
>> trebaju u formi s kojim mogu nesto raditi i kada sam ih krenula
>> obradjivati, shvatim da su se neki podaci u sustavu promijenili u
>> vremenskom razmaku od jednog dana koliko je trajalo da nakon prvog
>> izvjestaja o upisnim listovima preuzmem drugi sumarnim podacima, a ista
>> stvar je i s podacima u trecem izvjestaju
>>
>>
>>
>> pojedini studenti vise nisu imali kolegije koje su prije imali, nekima su
>> evidentirane dodatne ocjene, nekima su kolegiji oslobodjeni
>> polaganja....sve je to zahtijevalo rucno ceprkanje po podacima,
>> trijebljenje ili nadopunjavanje
>>
>> umjesto da imamo mogucnost unaprijed oblikovani query provesti nad svjezim
>> podacima kad god pozelimo
>>
>>
>>
>> a tek kad sutra dodju novi zahtjevi uprave ili ministarstva, s jos ponekim
>> podatkom koji ih interesira, pa ce mi trebati nekih drugih deset podataka i
>> - 'ajmo sve ispocetka....
>>
>>
>>
>> uz to, podataka ce u sustavu biti sve vise i vise, a ne sve manje
>>
>>
>>
>>
>>
>> je li sada jasnije zasto mi trazimo da nam se isporuce podaci iz ISVU-a tako da ih mozemo
>> ponovno natociti u bazu i onda nad tim pravim database alatima raditi upite i obrade?
>>
>>
>>
>> a ljudi iz isvu-a se smiju na nase zahtjeve i objasnjavaju da se sve to moze kroz isvu REST API
>> :)
>>
>>
>>
>> kad smo na godisnjem druzenju o REST APIju zahtijevali da dobijemo 'dump baze' s nasim dijelom
>> podataka, bilo je kolega koji su tvrdili da se sve to moze...
>>
>> tko od ISVU korisnika ima ovakve potrebe i ovakve kolicine podataka?
>>
>>
>>
>> ovo sto sam opisala - izgubiti cetiri dana i ne dobiti nista - to je slika nefunkcionirajuceg
>> sustava
>>
>>
>>
>> to je naprosto jadno, neozbiljno i nedostojno sveucilisnog racunskog centra
>>
>>
>>
>> i to ne toliko cinjenica da isvu ekipa ne omogucava dobra rjesenja, nego sto sprecava dobre
>> mogucnosti
>>
>>
>>
>> kako da ja posluzim svoju upravu i akreditacijsko povjerenstvo korektnim odgovorima?
>>
>>
>>
>> a kao fol imamo 'aplikacijski sustav', 'sredisnju bazu', 'podatke', 'skladiste podataka', 'ekipu
>> koja sve to odrzava' itd...
>>
>>
>>
>> slusam savjete isvu ekipe i svih koji imaju sto reci :)
>>
>>
>>
>>
>>
>> Srdacan pozdrav,
>>
>> Ivana Sudarevic
>>
>> ---
>>
>> Ivana Sudarevic, prof.
>>
>> voditeljica Ureda za ISVU
>>
>> Filozofski fakultet Sveucilista u Zagrebu
>>
>> I. Lucica 3, Zagreb
>>
>> 01 6002 387
>>
>> isvu at ffzg.hr
>>
>>
>>
>> _______________________________________________
>> Isvu-koordinator mailing list
>> Isvu-koordinator at isvu.hr
>> http://list.srce.hr/list/listinfo/isvu-koordinator
>>
>>
>
>


 

-- Marko Ivančić, struč. spec. ing. techn. inf.
ISVU koordinator


Sveučilište u Zagrebu


Stomatološki fakultet
tel: +38514807357


www.markoivancic.from.hr
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://list.srce.hr/pipermail/api/attachments/20141117/4578ad0b/attachment-0001.html>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image004.png
Type: image/png
Size: 2252 bytes
Desc: image004.png
URL: <http://list.srce.hr/pipermail/api/attachments/20141117/4578ad0b/attachment-0002.png>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image001.png
Type: image/png
Size: 2252 bytes
Desc: image001.png
URL: <http://list.srce.hr/pipermail/api/attachments/20141117/4578ad0b/attachment-0003.png>


More information about the api mailing list